Canalele social media, dar Facebook în special, s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru publicitatea online, în special pentru companii și profesioniști. Multi debutanti isi pun mereu aceiasi intrebare: “cat costa publicitatea pe Facebook?“
Publicitatea pe Facebook, cu toata dinamica sa, a devenit astăzi fundamentală pentru a atinge obiectivele propuse.
Un studiu Shopify a constatat, că aproximativ două treimi din totalul traficului social media către magazinele online provine de la publicitate pe Facebook, asta înseamnă aproximativ 85% din vânzări.
Continut
Cat costa publicitatea pe Facebook ?
Să începem cu cea mai banală premisă: publicitatea pe Facebook are un cost. Unii mai puțin experimentați, concepând acest instrument ca o jucărie pe care oamenii o folosesc pentru timpul lor liber, gresesc in a nu-i da valoarea corectă atunci când vine vorba de promovarea.
Aceștia ar putea crede că importantul este să fim acolo sau că ne putem promova pe noi înșine cu un preț mic.
Este bine să știți, totuși, că pentru a promova o afacere pe Facebook aveți nevoie de un buget adecvat, deoarece publicitatea are un cost, iar acest „cost” nu este la fel de mic cum a fost odată și ar trebui să il luati in cosiderare pentru ceea ce este cu adevărat: o investiție care vizează achiziția de clienți, profit și de a castiga mai mult decat cheltui pentru publicitate.
Costul uman si monetar
Costul publicitatii pe Facebook poate fi împărțit în:
- costul uman
- cost monetar
Costul uman este reprezentat de timpul pe care o persoană îl va dedica realizării de activități promoționale pe Facebook. Această persoană poti fi tu, dacă aceasta este meseria ta, sau un consultant / colaborator care plătește pentru desfășurarea acestei activități profesionale.
Având în vedere ca acest cost este foarte important, și singur ar fi suficient pentru a demonstra că promovarea pe Facebook nu este gratuită, astfel că, în calcularea rentabilității (ROI), nu trebuie să uităm să luăm în calcul, printre altele, costul uman.
Vizibilitatea paginilor de-a lungul timpului a scăzut din ce în ce mai mult, iar sponsorizarea a devenit o regulă care cu greu poate fi dispensată pentru a obține rezultate bune.
Astfel, intervine conceptul de cost monetar: este ceea ce plătim Facebook-ului pentru a arăta reclama noastră către mii de oameni.
Factori care influentiaza costurile
Există 3 factori care afectează costurile publicității pe Facebook: concurență, buget și calitatea anunțurilor. Sa le vedem pe fiecare:
Concurenta si buget
Concurența indică numărul de agenți de publicitate care doresc să ajungă la aceeași audiență , în aceleași destinații de plasare, cu anunțul propriu și bugetul pe care îl investesc.
După cum știm, Facebook vinde spațiu publicitar prin mecanismul licitației. Adică se vinde celui mai mare ofertant. Fiecare agent de publicitate stabilește o ofertă care indică ce sunt dispuși să plătească pentru un anumit obiectiv și stabilește un buget care indică cât sunt dispuși să cheltuiască în total (sau zilnic).
Este clar că dacă agenții de publicitate care doresc să acopere anumite spații publicitare sunt mulți și investesc și o mulțime de bugete cu oferte mari, costul acestora va crește : o creștere la care va trebui să ne adaptăm dacă vrem să concuram.
Dimpotrivă, dacă dorim să ajungem la un public ușor „contestat”, impresiile ar putea costa mult mai puțin și, prin urmare, să favorizeze o marjă mai mare între ceea ce cheltuim și cât facturăm.
Metrica care definește costul publicității este CPM, care este costul a o mie de afișări .
Este posibil să observăm că există condiții în care CPM ar putea fi mai mare, altele în care ar putea scădea chiar drastic.
Pozitionare
Adesea putem observa costuri de publicitate mai mici în diferite destinații de plasare, dar întotdeauna pentru aceeași logică a concurenței. În cazul în care există posibilitatea de a genera mai multe afișări sau de a vă confrunta cu mai puțini agenți de publicitate, acest cost ar putea scădea semnificativ.
Un exemplu frapant poate fi reprezentat de următoarele poziții:
- Coloana dreapta a desktopului
- Instagram stories
- Instant article
- Audience network
- etc.
Formate
Există formate care au un cost publicitar mai mic decât altele și în general sunt cele in care utilizatorul ramane în interiorul platformei Facebook, în loc să-l trimită pe site-uri web externe.
Public
În funcție de publicul țintă, suma CPM poate varia și va fi mai mare în următoarele condiții:
- retargeting
- un public mai restrâns și mai direcționat
- audiență de înaltă competiție
Sau poate scădea în altele, cum ar fi:
- public numeros
- audienta cu putina concurenta
Sezon
Sezonalitatea este legată de conceptul de competiție. Există perioade ale anului, cum ar fi luna decembrie, în care costul publicității pe Facebook poate crește semnificativ datorită creșterii bruște a bugetului și a numărului de agenți de publicitate gata să profite de cererea mai mare a consumatorilor tipică perioadei de Crăciun.
În aceste perioade, intrarea în spații publicitare poate fi mai dificilă, deoarece factorul de sezon va influența costurile în sus.
Calitatea anunțurilor
Calitatea reclamei, măsurată prin experiența pe care utilizatorii o au cu aceasta, afectează și costurile de publicitate.
Acest factor este măsurat de scorul de relevanță , care nu indică succesul sau eșecul campaniei noastre, dar indică cât de mulți utilizatori gasesc anunțul placut.
Facebook dorește ca utilizatorii să se simtă bine și să aibă mereu o experiență pozitivă pe platformă, din acest motiv, chiar dacă poate câștiga mai mulți bani din reclame mai puțin relevante, alege într-o anumită măsură să favorizeze reclame de cea mai înaltă calitate .
Cu cât este considerată mai multă calitate a reclamei noastre, cu atât va afecta mai mult costul publicității.
Strategie CPM
Dupa cum spuneam nu va trebui să alegem cele mai scăzute soluții CPM, pentru că obiectivul nostru real nu este să minimalizăm această valoare, ci să maximizăm rentabilitatea investiției, iar audiențele mai „scumpe” ar putea fi de fapt mult mai performant.
Totuși, reducerea costurilor poate fi și o strategie pentru optimizarea rentabilității investițiilor. Depinde de cazuri.
Această valoare, până la urmă, nu face altceva decât să indice exact cât cheltuim pentru a genera o mie de impresii despre anunțul nostru și, prin urmare, care este costul publicității pe Facebook.
Cat cat sa investesti pe Facebook ?
Cât vom cheltui pentru a sponsoriza anunturi pe Facebook va depinde de bugetul pe care îl vom stabili în cadrul campaniei. Dar care este bugetul potrivit?
Aceasta este o întrebare pe care mule persoane si-o pun în special atunci când se apropie de această platformă pentru prima dată.
În primul rând, este necesar să definiți marjele de profit pe produsul / serviciul care trebuie promovat, luând în considerare valoarea medie generată de un client pe tot parcursul ciclului său de viață ( CLFT = Valoarea de Viață a Clientului).
În acest moment, cu ajutorul unui expert, este necesar să estimați costul de achiziție al clienților și să identificați (și să fiți de acord) bugetul adecvat în funcție de obiectivul care trebuie atins și în ce interval de timp .
Este clar că dacă doriți să atingeți un anumit obiectiv într-un timp scurt, va trebui să investiți un buget mai mare, invers dacă puteți începe doar cu un buget mai mic, va trebui să vă așteptați la rezultate mai diluate în timp.
În principiu, este o regulă bună, în faza inițială, să nu te limitezi cu bugetul, ci să investești mai mult .Astfel vei verifica mai precis dacă campaniile aduc rezultate și pentru a nu rămâne cu îndoiala că un posibil eșec depinde de bugetul insuficient.
Ulterior, în faza de optimizare, bugetul ar putea fi redus și dacă favorizează un randament mai mare al investițiilor.
Facebook Ads: ce inseamna, si la ce e folos
Facebook Ads e unul din cele mai eficace instrumente pentru a-ți dezvolta afacerea in online, pentru a construi o bază de clienți și a unei comunitați în jurul brandului.
De ce?
Deoarece această platformă are mai mult de 2,2 miliarde de utilizatori activi la nivel mondial în fiecare zi.
În Romania ne putem lăuda cu aproximativ 10 milioane de useri.
Trebuie doar să te gândești ca un utilizator parcurge pe Facebook, Instagram și Messenger aproximativ 50 de minute pe zi. Asta înseamnă că făcând publicitate pe Facebook, o să reușești să ajungi la un public destul de amplu.
Anunțurile pe Facebook au o putere enormă: capacitatea de a crea anunțuri personalizate, care pot viza publicul țintă într-un mod extrem de precis.
Înainte de a începe, trebuie să ai bine stabilite obiectivele.
Spre exemplu, dacă dorești să crești traficul către magazinul online, ai posibilitatea să creezi o campanie de publicitate pe Facebbok prin care ajungi la utilizatori intr-un mod eficient, împărțindu-i pe diverse categorii.
Astfel de campanii le poți realiza cu Facebook Business Manager. Dar o să vorbim despre asta în scurt timp.
Facebook Ads si nevoia latenta de publicitate
Transformarea unui interes generic într-un interes specific: aceasta este abilitatea anunțurilor, si ceea ce înseamnă să faci publicitate pe Facebook. În practică, este o chestiune de trezire a nevoii latente a unui consumator care nu caută în mod activ și explicit un produs/serviciu, dar care ar putea fi interesat.
În definirea strategiei de marketing, este esențial să identifici nevoile clienților tăi, și să înțelegi cererea on-line pentru un produs/serviciu pe care dorești să-l vinzi.
Spre deosebire de Google, care satisface o nevoie conștientă, Facebook poate fi unul dintre canalele prin care să interceptezi consumatorii care nu sunt direct interesati de un produs, dar care pot fi atrași de acesta.
De fapt, întreaga structură a anunțurilor pe Facebook se bazează pe o cantitate mare de date (vârstă, sex, interese, comportamente, conexiuni etc.). Cu aceste informații, agenții de publicitate au capacitatea de a crea cu acuratețe profilului utilizatorilor țintă și de a intercepta nevoile lor.
Cand sa faci publicitate pe Facebook ?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegi care sunt oportunitățile reale pe care le oferă o campanie de publicitate pe Facebook afacerii tale.
Foarte des, în mod eronat, se așteaptă mai mult de la Facebook decât rolul pe care acesta îl are (de a genera click-uri).
Alții cred că cu o campanie simplă și 100 de euro investiție, pot să vândă totul. Nu e deloc așa.
Dar posibilitățile companiilor, precum și ale liber profesioniștilor, sunt uriașe. Începe să analizezi piața, alegând produsele/serviciile care pot fi cele mai eficiente pentru publicitatea pe Facebook și alege cu grija ce mesaj să transmiți.
Decat să te întrebi CÂND (-și având în vedere creșterea exponențială a Facebook-ului, ar trebui să fie imediat!-), întreabă-te CUM.
Cum să interceptezi publicul țintă, cum să stabiliești obiectivele corecte, cum să faci remarketing etc.
Facebook Ads sau Google Ads ?
Provocarea eternă: publicitate pe Facebook vs. publicitate pe Google.
Comparând cele două platforme de publicitate online, există mai multe diferențe. Alegerea uneia sau a celuilalt este legată de tipul de obiectiv pe care compania dorește să-l atingă.
Deseori, este indicat să implementezi o strategie integrată pe mai multe canale care să țină cont atât de Facebook, cât și de AdWords.
Cum am spus mai devreme, campanile pe Google satisfac o nevoie conștientă a utilizatorilor. Deci dacă ai nevoie de o campanie cu un rezultat direct și clar, această platformă este mai indicată ca Facebook.
Dacă scopul tău e de Brand Awareness (sporirea reputației marcii), Facebook este platfoma ideala.
Facebook Ads are costuri mai mici decât Google (deoarece anunțurile sunt determinate de cuvintele cheie pe care le alegi), îți permite să ajungi la un public care este potențial interesat de produsele/serviciile tale și are o gamă largă de obiective care pot fi stabilite (conversie, vizibilitatea mărcii, generare contacte, interacțiune etc.).
Cand si cum sa faci remarketing pe Facebook ?
Beneficiile remarketingului prin Facebook Ads sunt multiple. În primul rând, permite segmentarea și extinderea publicului țintă , în scopul de a optimiza campaniile de publicitate și de a obține rezultate mai performante.
Spre exemplu o listă de remarketing pe Facebook poate fi compusă din utilizatori care au vizitat o anumită pagină. Aceasta înseamnă că ai putea afișa o reclamă unui public ales, care sunt potențial interesați de ceea ce a fost conținut/descris în acea pagină.
Este o armă foarte puternică, capabilă să lucreze prin Pixelul Facebook, un cod prin care se urmăreasc utilizatorii care efectuează anumite acțiuni pe site.
Cum functionează pixelul Facebook
Când un utilizator îți vizitează site-ul și efectuează o acțiune (de exemplu, cumpără ceva), pixelul Facebook activează codul și înregistrează acțiunea respectivă.
În acest fel, vei ști când un utilizator a întreprins o acțiune după ce a văzut reclama ta pe Facebook.
Vei putea să ajungi din nou la acest client utilizând o audiență personalizată. Adevarata eficiență a acestui instrument este adaptabilitatea. Cu cât vei avea mai multe acțiuni pe site, cu atât mai bună este capacitatea Facebook de a afișa reclamele tale persoanelor care ar putea completa acțiunea dorita.
Aceasta se numește optimizarea conversiilor.
Dar atenție, atunci când utilizezi segmente de public personalizate pentru remarketing, trebuie să folosești liste de utilizatori foarte mici. Deci, trebuie să fi atent cu privire la frecvența anunțurilor: dacă utilizatorii văd anunțul de prea multe ori, este posibil să obți un efect contraproductiv.
ROI si performanta campaniilor Facebook ads
Cum să analizezi performanța unei campanii Facebook?
Răspunsul este simplu: prin monitorizarea constantă a datelor. Cele mai importante KPI-uri pe care să le iei în considerare când faci publicitate pe Facebook sunt fără îndoială: ROI (randamentul investițiilor), precum și CTR-ul sau costul pe click ale diferitelor anunțuri.
Pentru a măsura corect ROI, trebuie să definești cu atenție ce obiective de conversie vrei să realizezi: complectarea unei comenzi? Aboneaza-te la un newsletter? Descărcați un e-Book? etc.
Odată ce acest lucru este stabilit, va trebui să atribui o valoare economică conversiilor și în cele din urmă să iei în considerare costurile.
Facebook Business Manager
Facebook Business Manager este centrul operativ, o platformă care îți permite să gestionezi pagini, conturi de publicitate, pixeli, setări de facturare și altele.
Nu uita de noua secțiune Analytics, unde poți analiza tendința generală a site-ului clientului prin intermediul pixelului Facebook și să creezi perspective interesante pentru campaniile viitoare.
Încearcă întotdeauna să ți pasul cu o industrie ce e într-o continuă schimbare.
Iar dacă ești la început, nu uita principile fundamentale de marketing care te vor ajuta să definești mai bine acțiunile strategice pe care trebuie să le pui în aplicare.
În concluzie, observam că nu este posibil să răspundem categoric la intrebarea “cat costa publicitatea pe Facebook?“, deoarece intră în joc foarte mulți factori care se pot schimba continuu în timp.
Cu toate acestea, înțelegând cum acești factori pot afecta costul publicității și având o oarecare experiență în gestionarea campaniilor dvs., puteți prezice cat ar putea costa o campanie Facebook care are ca scop obținerea anumitor rezultate.