Blog » Digital Marketing » Social media » Cum faci bani pe Youtube si cat se castiga

Cum faci bani pe Youtube si cat se castiga

„Alegeti un loc de munca pe care il iubesti si nu va trebui sa lucrezi nici macar o zi in viata ta”

Propozitia lui Confucius, scrisa cu milenii in urma, este la fel de relevanta ca oricand daca esti o persoana creativa si videoclipurile tale sunt urmarite pe web.

Web-ul ofera astazi multe oportunitati de a castiga online, iar una dintre acestea este sa devii youtuber acumuland o cifra de afaceri in functie de numarul de abonati. Cu acest social este posibil sa obtineti un venit in diferite moduri, si prin diferite instrumente oferite de platforma in sine. Dar cat castiga spre exemplu un youtuber cu 100.000 de abonati ?

Atingerea acestui numar de abonati nu este o intreprindere simpla. Trebuie sa gasesti o nisa de referinta, sa creezi mereu continut nou si captivant, dar, mai presus de toate, trebuie sa iesi in evidenta si sa-i faci pe vizitatori sa revina pe canalul tau.

Perspectiva de a putea castiga bani creand videoclipuri este foarte atractiva, iar afacerea poate incepe ca un simplu hobby, dar cu putin noroc si planificare poate deveni o adevarata afacere. 

Odata ce ai un numar mare de urmaritori, cum ar fi 100.000 de abonati, cat de mult poti castiga? In acest articol vom vedea nu doar care poate fi compensatia pentru un youtuber, ci si care sunt metodele de castig.

Celebra platforma web dedicata videoclipurilor, YouTube, permite nu doar sa partajati continut cu utilizatorii, ci si sa castigati. 

Sunt multi youtuberi romani si internationali care au facut din crearea de videoclipuri un adevarat loc de munca. Pe baza numarului de abonamente la canal si de vizionari, este posibil sa obtii un venit care poate ajunge chiar si la sase cifre.

Dar inainte de a trece la cifre, pentru a intelege cat castiga un youtuber cu 100.000 de abonati, trebuie sa analizam modul in care lucreaza youtuberii. De altfel, in functie de formele de monetizare, variaza si suma care poate fi castigata.

Sa vedem care sunt principalele metode de a castiga cu YouTube.

Ads – reclame

Principala metoda de castig pe care o ofera platforma este sa deveniti partener YouTube. Programul de parteneriat YouTube, sau YPP, ofera creatorilor oportunitatea de a genera din anunțurile care apar în videoclipurile dvs, de la 0,5 la 5 dolari pentru fiecare 1.000 de vizualizari. Ca rezultat, un milion de vizualizari poate castiga oriunde de la 500 USD la 5.000 USD.

Adesea, atunci cand lansati un videoclip, o reclama incepe sa ruleze inainte de videoclipul propriu zis sau exista o suprapunere publicitara.

Multi nu o stiu, dar urmarind acest videoclip, cei care l-au creat, castiga bani din partea celor care l-au publicat.

Cu toate acestea, pentru a face parte din acest program, exista cerinte minime pe care trebuie sa le indeplineasca un creator de videoclipuri, care sunt:

  • Sa aveti cel putin 18 ani sau sa aveti un tutore adult care poate avea grija de anunturile AdSense;
  • Respectati regulile YouTube pentru crearea de continut;
  • Aveti peste 1.000 de abonati pentru abonamente la canale;
  • Aveti peste 10.000 de abonati pentru sectiunea de merchandising;
  • Traieste intr-o tara in care programul de parteneriat YouTube este disponibil: Romania este una dintre ele.

Odata ce toate cerintele au fost indeplinite si numarul de abonati necesari, puteti aplica pentru intrarea in program. 

Vanzare de produse

A alege ce sa vinzi online este aproape intotdeauna o provocare daca nu stii de unde sa incepi.

Dar daca ai un canal YouTube cu urmaritori loiali, fanii tai pot fi interesati sa cumpere produse legate de marca ta!

Pe langa faptul ca este o alta modalitate de a castiga bani cu YouTube, vanzarea de produse personalizate are si alte beneficii. Iti vei transporta canalul in lumea reala, vei intari relatia cu fanii tai si iti vei creste semnificativ vizibilitatea.

Imagineaza-ti ca creezi un logo atat de atragator incat fanii tai sa-l doreasca imprimat pe camasi, cani sau sepci. 

Fanii tai vor deveni apoi un fel de purtator de cuvant pasiv al canalului tau! Prietenii lor, sau pur si simplu oamenii pe care ii intalnesc, va vor observa logo-ul, vor fi intrigati si va vor cauta si va vor gasi canalul.

Youtube va pune la dispoziti si vitrina dvs. online unde sa va puteti vinde aceste produse.

Sponsorizarea altor marci

YouTube este un instrument excelent pentru a face publicitate altor marci si produse in schimbul unui comision. Sunt multi youtuberi care ofera recenzii asupra unui produs, sau il testeaza, si care castiga pe baza acordurilor incheiate cu brandul.

Pentru a sponsoriza alte branduri este insa necesar sa ai un numar de urmaritori maricel si sa ai un canal care a obtinut un oarecare succes. 

Pentru a face acest lucru, trebuie sa inchei acorduri cu branduri care vand produse sau furnizeaza servicii care pot fi in concordanta cu continuturile create de youtuber. Uneori sunt aceleasi companii care cauta influenceri si youtuberi cu un numar suficient de abonati, pentru a asigura o vizibilitate ampla produselor datorita acestei retele de socializare.

Acest mecanism face parte din marketingul afiliat, o ramura a marketingului care se bazeaza pe afilieri, folosita de companii pentru a identifica o audienta de potentiali clienti. 

Sunt multe companii astazi care exploateaza potentialul marketingului afiliat pentru a ajunge la clienti online, cu colaborarea unor influenceri de pe web care folosesc retelele sociale ca vehicul de promovare.

Afiliatul, in acest caz youtuberul, castiga pe baza intelegerilor incheiate cu brandul, in general printr-un procent din vanzarile realizate prin canal. YouTuberii nu primesc doar bani din aceasta colaborare: companiile le ofera adesea produse, pentru a fi afisate in videoclipuri sau pentru uz personal.

Castigati bani pe YouTube cu abonamente

Abonamentele au fost introduse si pe YouTube, asa cum se intampla deja pe alte platforme. Datorita acestei posibilitati, utilizatorii pot avea acces la continutul exclusiv al youtuberilor lor preferati. Oferirea unui abonament este o modalitate de a obtine un venit mai mare, pe de o parte, si o loialitate mai mare fata de canal, pe de alta parte.

Abonamentele permit youtuberului sa stabileasca un pret pentru anumite continuturi, iar utilizatorii obtin si avantaje deosebite legate de acest serviciu. Un exemplu este posibilitatea de acces exclusiv la videoclipuri noi, participarea live-uri sau chaturi exclusive care va permit sa vorbiti direct cu youtuberii.

O parte din taxa lunara va merge catre creatori, dar pentru a avea acces la posibilitatea de a oferi abonamente utilizatorilor, youtuberii trebuie sa indeplineasca cateva cerinte:

  • canalul trebuie sa aiba cel putin 1.000 de subscriberi;
  • youtuberul trebuie sa fie major;
  • canalul trebuie sa participe la Programul de parteneriat YouTube;
  • canalul nu trebuie sa fie destinat copiilor.

YouTube Premium, Super Chat si Super Stickers

Una dintre metodele suplimentare de a obtine un venit pentru un youtuber este cea garantata de utilizatorii care au activat YouTube Premium si care urmaresc continutul canalului.

Castigurile din abonamentul YouTube Premium sunt distribuite creatorilor in functie de durata de vizionare a continutului lor si sunt platite de YouTube la inceputul fiecarei luni. Singura cerinta pentru a accesa acest mod este sa fii inscris in Programul de parteneriat YouTube.

In plus, creatorii castiga si din Super Chats si Super Stickers. Acestea sunt caracteristici care le permit spectatorilor sa cumpere mesaje de chat live care ies in evidenta fata de restul si sa le aiba vizibile in partea de sus a chatului.

Cu aceasta functie, creatorii sunt platiti cu 70% din venituri dupa taxele locale si taxele App Store pe iOS.

De cati abonati ai nevoie pentru a castiga bani cu YouTube ?

Conform regulilor Programului de parteneriat, aveti nevoie de cel putin 1000 de subscriberi la canal pentru a incepe sa castigati pe YouTube.

Cu toate acestea, potentialul de castig al unui canal depinde nu numai de numarul de abonati, ci si de nivelul de interactiune cu utilizatorul, de nisa si de metodele folosite pentru a-l monetiza.

Ganditi-va doar ca vedetele YouTube cel mai bine platite nu numai ca castiga din vizionari, ci si alte venituri care decurg din canalul lor, datorita parteneriatelor si acordurilor de sponsorizare cu alte marci.

De exemplu, canale precum PewDiePie ‘s, unul dintre cele mai urmarite din lume, cu peste 100 de milioane de fani, castiga sute de mii de dolari pentru un videoclip sponsorizat !

Exista un program YouTube Reward cu diferite niveluri de beneficii: 

  • Grafit (pana la 1000 de subscriberi): Newsletter Creator Lunar si acces la Academie
  • Opal (pana la 10.000 de subscriberi): acces la anumite cursuri ale Academiei pentru a va creste numarul de urmaritori
  • Bronz (pana la 100.000 de subscriberi): Acces la resursele de productie YouTube Space, participare la concursul NextUp
  • Argint si peste (100.000 de subscriberi si mai mult): Manager de parteneri YouTube dedicat, butonul YouTube Play(argintiu pentru 100.000 de abonati, Aur pentru 1 milion si Diamond pentru 10 milioane de abonati).

De cate vizualizari ai nevoie pentru a castiga pe YouTube ?

Pentru a incepe sa castigi pe YouTube, trebuie sa fi acumulat cel putin 4000 de vizualizari in ultimele 12 luni. 

Acestea fiind spuse, vizionarile nu au un impact direct asupra veniturilor totale pe care le puteti obtine de pe YouTube. 

Asadar, sa incercam sa intelegem impreuna cat plateste YouTube si care sunt criteriile de evaluare a unui canal pentru a determina veniturile totale ale acestuia. 

Cat plateste YouTube ?

Dupa cum am mentionat deja, exista mai multe optiuni pentru a face bani cu YouTube, asa ca nu este usor sa determinati compensatia primita de un creator. 

YouTube nu plateste pentru vizionari ale continutului publicat, dar ofera un comision pentru alte elemente complementare vizionarii unui videoclip (publicitate mai ales). In mod clar, acest lucru are o implicatie indirecta si anume: cu cat este mai mare numarul de vizionari pe YouTube, cu atat este mai mare compensatia economica.

Pentru a va face o idee despre cat de complex este sa calculati cat castigati cu YouTube, sa luam ca exemplu publicitatea. Un anunt poate fi evaluat dupa CPM (cost pe 1000 de vizualizari) sau CPC (cost pe clic). Practic, pentru acelasi numar de anunturi video si vizionari, doi youtuberi ar putea castiga cifre complet diferite, deoarece sunt evaluati pe valori diferite (vizionari vs clicuri). 

Cat castiga un youtuber cu 100.000 de abonati ?

Prin urmare, putem spune ca cu 100.000 de abonati s-ar putea castiga o cifra foarte variabila. Ca sa dau un exemplu, in cele mai bune cazuri poate ajunge chiar si la peste 80.000 de euro pe an. Cu toate acestea, exista si posibilitatea de a nu obtine niciun venit, sau cel putin nu atat de mare.

Castigurile medii ale unui youtuber pot varia foarte mult, deoarece totul depinde de numarul de vizualizari obtinute, de numarul de videoclipuri publicate si de eventualele acorduri incheiate cu sponsori. Din acest motiv, este imposibil, fara a analiza canalul specific, sa oferim o estimare valida pentru tot ceea ce se poate realiza efectiv cu 100.000 de abonati.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Cum faci bani pe Youtube si cat se castiga”

Lasă un comentariu