Continut
Ce este Google Knowledge Graph ?
Widgetul Knowledge Graph (grafic de cunostinte) a aparut in Romania in 2012 si este o extensie a rezultatelor de cautare, sub forma unui panou de informare. Aceasta caseta contine informatii introductive, definitii ale termenului de cautare sau informatii.
Widgetul actioneaza ca o baza de date, si isi propune sa ofere utilizatorilor toate informatiile relevante despre subiectul cautat, intr-un mod clar si concis.
Imediat ce Google recunoaste o entitate semantica, adica un nod de informatii care are conexiuni directe cu subiecte conexe, informatiile relevante sunt afisate in acest widget.
Continutul inrudit semantic al unei cautari in Google Knowledge Graph poate include urmatoarele informatii:
- Informatii despre anumite locuri, persoane si companii
- Imagini
- Extracte de text
- Date cu detalii suplimentare
- Referinte la interogari similare
Utilizatorii desktop obtin in jur de 8% din cautarile lor in knowledge graph care este afisat ca un panou in pagina de rezultate.
Aceast panou apare de obicei atunci cand interogarile au un caracter mai general si Google identifica multe link-uri, atat in ceea ce priveste continutul, cat si in semantic, legate de cautarea efectiva.
Locurile sau monumentele, de exemplu, sunt rezultate de cautare ideale pentru ca Google sa ofere informatii suplimentare sau relevante pe pagina cu rezultate. Daca cautati „Franta” pe Google, veti primi sfaturi de calatorie, preturi de zbor si hotel, locuri de interes, date wiki si sugestii pentru cautari similare.
Google a identificat toate aceste informatii suplimentare prin intermediul knowledge graph-ului.
Cum s-a nascut Google Knowledge Graph
Acesta exista inca din 2012 si a consolidat pozitia Google ca furnizor principal de informatii relevante pentru utilizator pe Internet.
Scopul Google a fost de a face cautarea si mai placuta pentru utilizator, oferindu-i informatii mai clare.
Functiile knowledge graph-ului au fost extinse in continuare in 2013, in timpul actualizarii algoritmului Google „Hummingbird”.
Datorita acestei actualizari este posibil sa obtineti raspunsuri la intrebari specifice prin intermediul algoritmului, care sunt apoi afisate atat in cautarea desktop cat si in cea mobila. Toate celelalte functii de baza nu au suferit modificari.
Cum functioneaza Google Knowledge Graph
In functie de cautare, acesta afiseaza de obicei unul sau mai multe dintre urmatoarele trei elemente:
- Casete de raspuns
- Knowledge panel
- Carusel
Raspunsurile la intrebari directe sunt afisate, datorita acestor elemente, sub fereastra de cautare intr-o caseta de raspuns. Un exemplu clasic este intrebarea „Cat de inalt este Turnul Eiffel?”
Cu toate acestea, Google poate oferi raspunsurile corespunzatoare in casuta de raspuns numai daca cunoaste informatiile care raspund exact la intrebarea pusa, si nu informatii aproximative.
Informatiile despre companii sau persoane, pe de alta parte, sunt afisate numai in knowledge panel , vizibil la dreapta rezultatelor cautarii. Acest panou este inima knowledge graph-ului Google. Aici veti gasi toate informatiile despre cautarea facuta intr-un rezumat clar si concis.
Ca parte a knowledge graph-ului, caruselul poate fi de obicei accesat dand click pe unul dintre linkurile de sub caseta de raspuns, marcat cu titlul „Cautari inrudite”.
Aici sunt prezentate o serie de imagini cu subiecte similare. In acest fel, Google ofera informatii suplimentare (in cazul in care raspunsul nu a dus la rezultatul dorit).
De unde provin informatiile din Google Knowledge Graph ?
Google foloseste date si informatii fiabile, accesibile publicului din colectiile sale de date.
Pentru ca aceste informatii sa poata fi utilizate in knowledge graph, trebuie sa fie fiabile si rezistente.
Spre exemplu, informatiile verificate pot veni din partea siteurilor ca si Wikipedia, publicatii ale unor guverne sau organizatii de incredere.
De asemenea, Google foloseste informatii de pe site-urile web care s-au dovedit a fi surse de incredere. Prin urmare, knowledge graph prezinta adesea definitii care au fost verificate de mai multe site-uri web si a caror utilizare este larg raspandita.
Importanta acestuia pentru companii
Companiile pot profita de Knowledge Graph folosindu-l din punct de vedere SEO ca si instrument de marketing.
Acestea pot incerca sa influenteze informatiile despre marcile si produsele lor care apar in knowledge graph intr-un mod directionat, ghidand astfel activ utilizatorii catre site-ul web.
Din punct de vedere al companiei, insa, aceasta caracteristica Google prezinta si un dezavantaj semnificativ: daca informatiile din casuta sunt deja suficiente pentru utilizator, acesta nu mai are niciun interes sa viziteze site-ul. Din acelasi motiv, comunitatea Wikipedia este destul de nemultumita de acest widget.
Cum sa apari in Google Knowledge Graph
Pana acum, ar trebui sa fie clar ca partile pozitive de a aparea in acest widget depasesc partile negative, dar cum puteti obtine un rezultat in Google Knowledge Graph?
Desi nu exista un proces definitiv, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati sansele.
Utilizati marcajul Schema.org pe site
Schema.org este marcajul recomandat oficial pentru date structurate. Acesta este un subiect care trebuie analizat si studiat separat, asa ca ne vom limita la evidentierea unor lucruri care pot ajuta o companie sa intre in Google Knowledge Graph.
- Utilizati marcajul organizatiei
- Asigurati-va ca utilizati cel putin numele, sigla, adresa URL si proprietatile
- Includeti ca referinta toate profilurile dvs. sociale si, eventual, paginile Wikidata si Wikipedia.
- Validati marcajul
Inregistreaza-te pe Google My Business
Daca gestionam o activitate cu un sediu fizic, crearea unui profil GMB este o necesitate, deoarece ajuta la vizibilitatea si autoritatea marcii atat in Google Maps, cat si in search, deoarece ofera o lista branded local care seamana cu Knowledge Panel.
Cu toate acestea, inscrierea in Google Compania mea nu garanteaza includerea in knowledge graph.
Furnizarea de date structurate in profilul GMB poate creste sansele de a fi inclus in widget.
Sa ne asiguram ca utilizam aceleasi detalii (nume, adresa, numar de telefon etc.) ca si site-ul web si social media.
Creati o intrare pe wikidata.org
Wikidata stocheaza date structurate pentru Wikipedia si alte site-uri web Wikimedia. Va recomandam cu incredere sa incepeti cu crearea de intrari Wikidata daca nu avem inca prezenta pe Wikimedia.
O mare parte din datele knowledge graph se bazeaza pe Wikidata si chiar am putea spune ca a avea un profil pe acel site este chiar mai important decat Wikipedia.
De asemenea, spre deosebire de Wikipedia, crearea unui articol pe Wikidata este un proces destul de simplu. Cu toate acestea, regulile lor trebuie sa fie intotdeauna respectate, in special politica de notabilitate .
Citim cu atentie portalul Ajutor Wikidata pentru a intelege cum functioneaza platforma de adaugare si editare a elementelor, astfel incat sa fim gata sa contribuim la cea mai mare baza de date structurata open-source.
Obtinerea unei pagini Wikipedia
Cititorul mai atent va observa ca am folosit cuvantul „obtine” in loc de „a crea” o pagina Wikipedia, deoarece a crea o pagina trebuie sa te asiguri ca respecti toate politicile siteului.
Pe scurt, trebuie mentionate doar informatii obiectiv valoroase care pot fi sustinute de surse fiabile. In plus, este necesar sa respectam politica de notabilitate mentionata mai sus.
Este decisiv impotriva producatorului sa incerce sa gaseasca lacune deoarece, odata ce moderatorii Wikipedia au „lovit” un profil cu o penalizare, acest lucru este aproape imposibil de recuperat.
Cum sa sugerezi modificari in Panoul de cunostinte
Panourile Google Knowledge Graph nu sunt perfecte. Uneori, arata informatii incorecte, iar acest lucru ar putea fi valabil si pentru knowledge panel.
Cum se poate remedia?
Trebuie doar sa soliciti panoul nostru knowledge graph si sa va verificati identitatea.
Odata verificat, vom vedea un buton „Sugerati o modificare” de langa knowledge graph de fiecare data cand suntem conectati la un cont asociat.
Asigurati-va ca urmati documentatia oficiala Google atunci cand vrei sa faceti modificari sau eliminari de date.