Ati auzit vreodata de Google Bert ?
Aceasta este cea mai recenta actualizare a algoritmului Google, bazata pe o tehnica artificiala de retea neuronala, care permite motorului de cautare sa inteleaga mai bine limbajul natural ( NLP ) cu care utilizatorii isi manifesta intentia de cautare.
Aceasta actualizare a fost lansata pe data de 9 decembrie 2019 in peste 70 de limbi, , inclusiv romana, generand efecte semnificativ mai putine decat cele asteptate de multi utilizatori.
In acest articol vom vedea impreuna :
- ce este si de ce a fost lansat Google BERT
- cum functioneaza update-ul algoritmului Google
- exemple de pre si post SERPs dupa introducerea BERT
- impactul acestei actualizari
Continut
Google BERT: ce este si de ce a fost introdus
Pe 25 octombrie 2019, Google a anuntat oficial pe blogul sau introducerea Google BERT, definindu-l drept cel mai mare pas inainte facut in ultimii cinci ani, precum si una dintre cele mai importante realizari din istoria search.
Dar ce este Google Bert si de ce a fost lasata aceasta actualizare de colosul di Mountain View ?!
O definitie a ceea ce Google BERT
BERT, care reprezinta acronimul a „Bidirectional Encoder Representations from Transformers”, nu este altceva decat cea mai recenta actualizare a algoritmului Google si se bazeaza pe o tehnologie care permite algoritumului sa inteleaga mai bine limbajul natural al utilizatorilor ( NLP ).
In zilele noastre, aproape toate cautarile online se fac cu expresiile utilizate in mod natural atunci cand ne exprimam.
Intrebarile sunt din ce in ce mai lungi si mai conversationale, iar prepozitiile din cadrul acestora joaca un rol decisiv, deoarece, in functie de interpretarea oferita, acestea pot schimba substantial sensul propozitiei.
Asadar, devine esential ca motorul de cautare sa inteleaga cat mai precis intentia de cautare.
Acest lucru ne permite sa satisfacem mai bine cerintele utilizatorilor si sa le oferim raspunsuri relevante.
Gigantul american estimeaza ca introducerea lui Goole BERT va avea un impact asupra a 10% din rezultatele elaborate de motorul sau de cautare, ceea ce va face mult mai usor pentru utilizatori sa gaseasca continutul pe care il cauta.
Ce spune Google despre algoritmul BERT?
Cunoscuta companie a explicat ca motivul pentru introducerea Google BERT a fost nevoia de a face cautarile online mai usoare si mai rapide , deci mai eficiente.
Pentru a face acest lucru, a fost necesara implementarea unor functii care permiteau algoritmului sa inteleaga limbajul natural folosit de utilizatori pentru a cauta pe web.
In termeni concreti, acest lucru a insemnat capacitatea algoritmului a intelege contextul unei cautari. Iata ce a spus Google pe blogul sau la lansare:
This breakthrough was the result of Google research on transformers: models that process words in relation to all the other words in a sentence, rater than one-by-one in order. BERT models can therefore consider the full context of a word by looking at the words that come before and after it – particularly useful for understanding the intent behind search queries.
Datorita BERT vor mai eficienre si cautarile efectuate cu Google Assistant, adica asistentul vocal care ofera raspunsuri prin Android sau dispozitive care folosesc inteligenta artificiala.
Cum functioneaza Google BERT ?
Dupa lansarea algoritmului BERT, multi s-au limitat sa investigheze de ce a fost introdus. Totusi, putini au incercat sa investigheze modul in care functioneaza aceasta actualizare a algoritmului.
Modelul bidirectional al noului algoritm
Google BERT utilizeaza Transformer , un model de computer bazat pe o retea neuronala artificiala care imita functia neuronilor creierului uman.
Caracteristica acestui sistem consta in includerea unui mecanism de codare „bidirectional” care citeste simultan succesiunea cuvintelor introduse.
In retrospectiva, cuvantul bidirectional nu este complet corect, ar fi mai potrivit sa spunem ca acest codificator nu are directie definita.
In acest fel, ar fi mai intuitiv sa-l diferentiezi de modelele anterioare definite drept „directionale” prin faptul ca citesc sirurile in ordine, de la stanga la dreapta sau invers.
Acest lucru determina algoritmul sa interpreteze fiecare cuvant individual, riscand sa nu inteleaga contextul in care a fost introdus, deci sensul sau real.
Google BERT compenseaza acest posibil dezavantaj: prelucrand simultan fiecare termen. Acesta este capabil sa inteleaga cadrul general despre care vorbim si semnificatia pe care utilizatorul a dorit sa le ofere fiecarui cuvant si prepozitie.
Progresele inregistrate de Google in domeniul machine learning si a numeroaselor sesiuni de testare au permis ultima actualizare a algoritmului de a exploata doua strategii de aliniere, pentru a relationa cuvintele aceleiasi propozitii intre ele .
Sa vedem in detaliu:
- Masked LM (MLM): aceasta tehnica necesita ca 15% din cuvintele unei secvente sa fie mascate si inlocuite cu un token numit Mask. Scopul este de a instrui Google BERT sa prezica termenii care lipsesc, pe baza sensului cuvintelor nemascate, deci pe intregul context al propozitiei.
- Next sentence prediction: in acest model, perechi de propozitii extrase dintr-un document original sunt furnizate ca introducere in motorul de cautare. Doar in 50% dintre aceste perechi, cel de-al doilea sir reprezinta urmatoarea propozitie a textului initial, in partea ramasa este o fraza aleasa la intamplare din document. Astfel, sistemul este instruit sa inteleaga daca a-2-a propozitie a fiecarei perechi corespunde propozitiei imediat urmatoare in corpul textului analizat.
Google BERT: cateva exemple
Sa vedem acum doua exemple propuse de Google pe blogul sau pentru a explica cum se schimba SERP dupa introducerea Google BERT :
Exemplul 1: prin tastarea cautarii: „2019 brazil traveler to usa need a visa “. Inainte de a actualiza algoritmul, browser-ul furniza ca raspuns link-uri utile pentru cetatenii americani care doresc sa se mute in Brazilia.
Totusi, intentia de cautare corecta nu este aceasta, ci sa intelegem daca cetatenii brazilieni care calatoresc in SUA au nevoie de viza.
Dupa cum puteti vedea din exemplul de mai jos, algoritmul actualizat intervine prin intelegerea intentiei exacte de cautare datorita capacitatii sale de a intelege semnificatia reala a termenului „to”.
Exemplul 2 : la intrebarea „can you get medecine for someone pharmacy ?” vechiul model a raspuns intr-un mod generic, explicand modul de colectare a medicamentelor pe baza de reteta.
Acum, insa, sistemul proceseaza corect sensul cuvantului „cineva” care intelege perfect intentia de cautare si raspunde explicand modul in care o persoana poate lua medicamente cu prescriptie medicala in numele altcuiva.
Efectele Google BERT
Cum se va schimba SERP-ul dupa actualizarea Google BERT? Aceasta este intrebarea pe care multi si-au pus-o inainte de a fi lansat update-ul.
Efecte mai putin importante?
In total, putem spune ca Google BERT a dezamagit asteptarile asupra efectelor produse. Multi au crezut ca va declansa o revolutie similara cu cea generata de lansarea algoritmilor Panda si Penguin. Realitatea a fost foarte diferita deoarece
nu au existat modificari semnificative in SERP.
Rezultatele in clasament au ramas aceleasi, in afara de unele oscilatii pe care le putem defini nesemnificative.
Google BERT si SEO: ce se schimba?
SEO nu prea a avut de suferit in urma actualizarii algoritmului.
Acesta din urma se concentreaza pe analiza cuvintelor cheie si nu pe paginile web individuale, ceea ce duce la o viziune noua si diferita a rolului de SEO copywriter.
Daca inainte de aceasta profesie se referea la scrierea pentru motorul de cautare, considerata o masinarie din toate punctele de vedere, acum acesta trebuie sa scrie direct pentru cititori si sa se concentreze asupra calitatii si originalitatii continutului.
Cu cat este mai valoros continutul creat si furnizeaza informatii utile ce reflecta intentia de cautare, cu atat este mai mare probabilitatea ca acel continut sa fie rasplatit de algoritm si plasat printre primele pozitii in SERP.
In afara de aceste considerari, trebuie subliniat faptul ca Google nu a oferit multe indicatii cu privire la modul in care s-a schimbat functionarea algoritmului sau .
Exista inca un mister in ceea ce priveste mecanismul complex care interpreteaza cautarile utilizatorului si gestioneaza rezultate in clasamant.
Cu siguranta nu este o coincidenta, ci o strategie a gigantului american pentru a impiedica administratorii de site-uri sa foloseasca aceste informatii in avantajul lor in a se pozitiona pe SERP, in detrimentul concurentilor.
In acest fel, toti sunt incurajati sa ofere continut de calitate pentru a bate concurentii, jongland intr-un razboi din care doar cei mai buni si cei mai merituosi pot iesi invingatori.
In acest articol am vazut ce este Google BERT si cum functioneza.
Dupa cum ati aflat, avantajele acestei schimbari in algoritmul Google vizeaza in principal utilizatorii, care sunt destinati sa obtina raspunsuri din ce in ce mai precise si pertinente la intrebarile lor.
Nu ramane decat sa ne concentram in a crea continut original si de calitate pentru a fi mereu invingatori.