Sa ridice mana sus cine a nu a intalnit vreodata: „ Eroare 404 – Pagina nu a fost gasita ”. Eroarea 404 este una dintre cele mai frecvente obstacole care ne impiedica sa navigam pe internet. De aceea este important sa intelegem ce este eroarea 404 si cum sa o rezolvam cu succes.
Eroare 404 – Pagina nu a fost gasita: ce inseamna ?
Procedura este intotdeauna aceeasi: facem clic pe un link si, in locul paginii site-ului pe care il cautam, ne aflam in fata erorii 404. Aceasta eroare apartine categoriei codurilor de stare HTTP , adica toate acele erori care nu sunt de competenta serverului, dar care deriva din alte situatii.
Inseamna, in termeni simpli, ca pagina web pe care incercam sa o accesam nu este disponibila , iar motivele pot fi diverse, sa le vedem:
- Utilizatorul tasteaza un URL incorect sau incearca sa acceseze pagina intr-un mod interzis.
- Adresa URL de destinatie a fost stearsa sau mutata.
- Conexiunea este intrerupta.
- Serverul web care administreaza site-ul nu executa.
- Domeniu nu mai exista .
Cum sa gasiti erori 404 pe site
Cu siguranta, eroarea 404 nu este o carte de vizita frumoasa pentru site-ul dvs. web. Daca utilizatorul se confrunta cu aceasta eventualitate, inseamna ca link-ul referitor la pagina dvs. este inca in circulatie pe motoarele de cautare, chiar daca nu este vizibil. Din acest motiv, este important sa incercati rezolvarea acestei erori cat mai curand posibil.
Normal, inainte de a le putea rezolva, trebui sa le gasiti. Pentru a face acest lucru, puteti utiliza instrumente specifice (cum ar fi Screaming Fog SEO Spider) capabile sa intercepteze orice „pagina care nu a fost gasita” pe site-ul nostru.
Alternativ , Google Search Console indeplineste si aceasta functie , evident dupa conectarea la acesta.
Cum se remediaza o eroare 404
Pentru solutionerea corecta a erorii 404 este necesar sa operati in functie de motivul care a generat eroarea.
Daca o eroare 404 este cauzata de un link indexat care a fost mutat sau a fost redenumit, este posibil sa faceti un redirect 301 permanent , ceea ce inseamna sa redirectionati motorul de cautare – si, in consecinta, utilizatorii – catre o alta pagina a site-ului nostru.
Daca, pe de alta parte, pagina care returneaza eroarea 404 a fost stearsa definitiv, este recomandabil sa schimbati starea la 410 , adica „pagina stearsa definitiv”. In acest fel, Google va stii ca pagina nu mai poate fi vizitata.
Solutie: o pagina de eroare 404 personalizata
Unele business-uri interpreteaza aceasta eroare 404 ca o oportunitate de marketing suculenta.
Atunci cand utilizatorul acceseaza o pagina gresita – si, prin urmare, nu este accesibila – datorita trucurilor grafice si de redactare, capabile sa creeze interes, puitem influenta utilizatorul in a nu parasi pagina imediat pagina si a-l directiona spre alta pagina de interes.