Stiu, stiu. „ Mirosul hartiei ”, „ vrei sa incepi sa rasfoiesti o carte adevarata? “. „ Si farmecul antic al librariei, unde il punem, nu?”.
Sunt observatii excelente. De data aceasta, lasati deoparte prejudecatile, deoarece un e-book (cartea electronica) are atat de multe avantaje, incat pana la urma va va placea cu adevarat.
Si ma presus de toata, un e-book il poti crea chiar tu, spre diferenta de o carte normala. Dar sa nu ne mai abatem de la subiect si sa-ti explic cum sa creezi un e-book (carte electronica)
Continut
Ce este un e-book sau carte electronica ?
Efectiv este o carte, care poate fi considerata si un „ site web ”. Da, pentru ca cartea electronica nu este altceva decat un fisier format dintr-un set de pagini si linkuri pe care se poate face click, si care prin diferite dispozitive electronice pot fi citite si rasfoite la fel ca o carte.
Pentru a crea un e-book va trebui sa urmati aceleasi reguli de aspect ca si pentru o carte traditionala de hartie.
Si daca credeti ca rezultatul este un obiect mai putin „profesional”, va inselati: cartea electronica , la fel ca si cartea de hartie , consta dintr-o coperta, o introducere, un index, titluri si paragrafe, care trebuie sa fie paginate perfect pentru a fi citite de pe smartphone-uri, tablete si e-readers.
Cum sa creezi un e-book de la zero
Dupa cum sa mentionat anterior, o carte electronica are multe elemente / niveluri in structura sa interna, la fel ca si un site web.
Fiecare element al cartii este un fisier separat, care poate fi mutat, modificat si clickat.
Proiectul final salvat in fisiere mobi sau epub va contine, prin urmare, multe fisiere diferite care vor compune cartea digitala finita. Vom avea fisierul „coperta”, fisierul „index”, fisierul „titlu” si asa mai departe.
Nu va descurajati, crearea unei carti digitale de la zero nu este deloc complicata. In primul rand, este bine de stiut ca exista patru formate pentru cartea electronica : pdf, ePub , Mobi si AZW (versiunea Mobi este cu protectie). Sa le vedem impreuna.
Toate formatele de carti electronice
Formatul pdf este utilizat pe scara larga, in ciuda acestui fapt, nu este recomandat deoarece elimina a priori adevarata natura a cartii electronice.
Prin urmare, va permite sa mariti textul, dar impiedica cititorul de la orice alt tip de interactiune cu fisierul. Cu toate acestea, este posibil sa creati o carte electronica in format pdf – formatand-o cu Word sau Writer – daca nu aveti nevoi speciale de vizualizare.
Formatul epub (literal „ electronic publication ”), pe de alta parte, este formatul standard al cartii electronice , precum si cel mai raspandit in lumea digitala .
Spre deosebire de formatul pdf , acesta permite obtinerea unui text dinamic optimizat pentru citirea pe dispozitive electronice.
Singurul defect? Daca doriti sa publicati o carte plina cu ilustratii sau un manual tehnic plin de imagini si grafica, formatul epub nu este prea recomadat.
De asemenea, epub-ul nu poate fi citit pe Kindle de la Amazon .
De fapt, exista doar doua formate pentru a citi carti electronice achizitionate de pe Amazon: mobi si AZW (formatul cu protectie). Desigur, le puteti converti cu usurinta si online, pentru a le citi pe alte dispozitive care nu sunt marca Amazon .
Deci, ce format ar trebui sa utilizati pentru a crea un e-book?
Ei bine, sfatul este sa folositi epub , deoarece cel mai raspandit si poate fi citit pe majoritatea dispozitivelor electronice.
Atunci excludeti Amazon ? Absolut nu. Puteti crea aceeasi carte electronica in format mobi daca doriti sa o vindeti si pe Amazon. Exista mai multe programe pentru conversia formatelor.
Pdf, pe de alta parte, poate fi citit pe toate dispozitivele, chiar si pe Kindle. Deci, daca nu va pasa de optimizarea textului si dinamismul lecturii, aceasta ar putea fi solutia
Ce programe sa utilizati pentru a crea o carte electronica
Pentru a crea o carte electronica exista mai multe solutii, de la cea mai simpla la cea mai complexa. Exista o multime de confuzie pe web si din acest motiv aici veti gasi toate sfaturile pentru crearea unei carti electronice fara a innebuni.
Editor pentru a crea un e-book online
Cu o simpla cautare pe google veti gasi multe rezultate pentru a crea carti electronice intr-un mod simplu si – mai mult sau mai putin – gratuit.
Unele valabile, altele putin mai putin. Majoritatea programelor online pentru crearea de carti electronice sunt intuitive si va permit sa creati o carte digitala profesionala.
Printre cele mai recomandate se numara Pressbook , ScribaEPub sau PubCoder .
Acestea sunt platforme de editare online cu o interfata grafica foarte simpla si intuitiva .
Exista, de asemenea , Caliber, un program descarcabil pe computerul dvs. si utilizat pentru gestionarea si transformarea cartilor electronice .
Cu toate acestea, nu toata lumea stie ca, cu Caliber, este posibil sa creati un e-book de la zero. Doar dati clic pe elementul „Editati”, ca si cum ati dori sa editati o carte electronica gata facuta si de acolo creati una noua.
Programul de inpaginare prin excelenta: InDesign
InDesign, pentru cei care nu ii sunt familiarizati, este un software platit foarte puternic , furnizat de Adobe , care va permite sa aranjati profesional cartile pentru imprimare.
Pe scurt, este cel mai utilizat program din lume pentru imprimare, de ceva timp, si a editarii digitale.
Singurul defect este faptul ca, de fapt InDesign este proiectat pentru structura de carti destinate pentru imprimarea si nu pentru dispozitive electronice.
Formatul digital , este mult mai simplu decat pe hartie si cu InDesign risti sa faci munca mult mai obositoare decat este de fapt.
Programe gratuite pentru paginarea unei carti electronice: Sigil si Mobipocket
Cea mai buna solutie este reprezentata de Sigil si Mobipocket, sau foi de stil .
Daca sunteti putin familiarizati cu WordPress si cunoasteti elementele de baza simple ale html si css (foi de stil), aceste doua programe gratuite sunt pentru dvs.
Daca nu le cunoasteti inca, nu va faceti griji, pentru ca nu este nevoie sa fiti programator pentru a le utiliza. Garantat.
Cu Sigil si Mobipocket puteti crea o carte electronica in format epub si respectiv mobi.
Oricat de complicat ar parea, crearea unei carti electronice de la zero este destul de simplu.
Pentru a va familiariza cu diversele programe de creare unei carti electronice , veti avea nevoie de putin timp, deoarece acestea sunt interfete intuitive, cu o multime de ghiduri si tutoriale. Pe scurt, crearea primei carti electronice va fi foarte simpla.
nu pot adauga carti pe ebook, cand am sters cartile din el cred ca am sters si ce programe avea el, cum pot reface ebook-ul?
Buna Georgiana, nu am inteles bine problema ta. Daca poti sa fi mai specifica te rog.
Mulțumesc pentru informație! Foarte utilă!
Cu placere.
multumesc frumos un articol interesant
Multumesc