Blog » Digital Marketing » Ce este Yandex si cum se difera de Google

Ce este Yandex si cum se difera de Google

Ce este Yandex? Este cel mai utilizat motor de căutare din Rusia , urmat îndeaproape de Google. Pentru cei care lucreaza in domeniu (turism, comerț) cu algoritmi ruși, este bine să știe diferențele profunde dintre aceste doua motoare de cautare.

Dacă esti obișnuit cu standardele gigantului din Mountain View și esti pe punctul de a ateriza pe motorul de căutare rusesc, uita de performanța și viteza cu care esti obisnuit la Google și fa un pas înapoi (un salt înapoi!) până în 2008: paginile nu se indexeaza automat , cu excepția cazului în care aparțin unor site-uri autorizate.

În plus, pentru a te putea poziționa, instrumentul oficial de analiză a datelor yandex metrica , trebuie să comunice direct cu instrumentului de indexare și poziționare: Yandex Webmaster .

Este o politică care declanșează multe îndoieli celor obișnuiți cu o analiză rigidă a traficului, dar în curând vom descoperi punctele forte ale algoritmilor ruși si ceea ce este Yandex.

SEO LOCAL

De fapt, ar trebui să-l numim SEO regional , dacă ar trebui să urmăm indicațiile rusești și există o diferență mare în comparație cu motoarele de căutare occidentale.

Yandex se divide brusc între intențiile de căutare locale și cele generice, atât de mult încât, dacă o cautare este identificată ca fiind locală, aceasta dispare efectiv din căutările generale. Nu cred că trebuie sa mai explic că acest lucru schimbă cu adevărat funcția site-urilor și metodele de construcție semantică.

BACKLINKS PE YANDEX ȘI SOCIAL MEDIA

În 2008, Yandex a fost primul motor de căutare care a încercat să se elibereze de nevoia de a da valoare backlink-urilor: experimentul a eșuat, dar nu în totalitate, atât de mult încât astăzi gestionarea backlinkurilor este mai inovatoare decât cea a Google.

Fiecare site are propria sa valoare TCI ( indexul tematic de citatie ) care determină schimburile de valori între linkuri. Rețelele de socializare au propria lor valoare TCI, iar orice partajare a unui link implică un calcul al pagerank.

În consecință, având în vedere că o valoare economică este recunoscută pentru fiecare acțiune de partajare, toate backlinkurile sunt în sine potențiale acțiuni menite să aduca un castig.

 

motor de cautare yandex

 

Având în vedere această premisă, niciun backlink în sine valorează, dar cantitatea de trafic care trece prin ele este definita ca valoare. În consecință, backlink-urile care nu sunt traficate constant pot fi văzute ca încercări de spam și pot duce la o penalizare rapidă (mai mult decât pe Google).

Aceasta înseamnă că nimeni nu face link building? După un interviu cu Francesco Giammanco , un expert SEO în Yandex , mi-a devenit imediat clar că social media are o importanță preponderentă în viața site-urilor, având în vedere ca botul Yandex prin datele Metrica (care conțin și instrumente de scanare pagina) reușește să verifice dacă navigarea utilizatorului este „reală”.

Un site sănătos transportă trafic de pe rețelele de socializare prin activarea backlink-urilor plasate strategic in posturi iar navigarea utilizatorilor este cea care îmbunătățește poziționarea site-ului.

JAVASCRIPT ȘI WORDPRESS

Înțelegem că Yandex nu este Google și, în același mod, nu trebuie să credem că scripturile și unele structuri sunt percepute perfect.

Din fericire, panoul Yandex Webmaster ne avertizează în caz de probleme, așa cum se întâmplă adesea cu fișierele PHP WordPress.

Acum ca ai aflat ce este Yandex, sa vedem si cum se face pozitionarea pe acesta:

Cum sa optimizezi un site pe Yandex

Există multe reguli ciudate privind SEO în Rusia, dar în acest articol mă voi concentra asupra punctelor fundamentale de urmat:

UTILIZEAZA UN DOMENIU .RU

Este o alegere deliberată a motorului de căutare: algoritmii recunosc interogările locale, dar și tipul de domenii ca factori de poziționare. Dacă adăugi la aceasta necesitatea de a păstra o copie a datelor sensibile în Rusia, o gazdă locală devine o necesitate.

CODIFICARE ȘI PUNYCODE

Site-urile rusești folosesc alfabetul chirilic, care are nevoie de punycode pentru a fi tradus corect. În ceea ce privește codarea, pagina utilizează utf-8 .

VARSTA SITE-ULUI (ȘI A DOMENIULUI)

Yandex pune toate site-urile nou create într-o sandbox , motiv pentru care site-urile și domeniile istorice au o valoare mai mare și susțin de fapt un proiect în desfășurare la nivel SEO.

SEO ON PAGE

Pare ciudat, dar Yandex este mai evoluat ca si Google la capitoLul asta . Utilizarea datelor Metrica și a politicii conexe fac ca datele transmise de utilizatori să ajute mai repede la structurarea regulilor pentru a înțelege ce și cât de mult valorează elementele unei pagini.

Dar trebuie sa fi atent: un studiu asupra obiceiurilor și culturii ruse te iti va da de inteles că regulile pe care trebuie sa le urmezi sunt foarte diferite de ale noastre.

De exemplu, numerele de telefon fără taxă(numer verzi) din Rusia au o valoare de poziționare a paginii marind credibilitatea site-ul.

Servici oferite de Yandex

Unele dintre serviciile create de Yandex sunt similare cu cele ale Google, precum:

 • Metrica : serviciul Yandex.Metrica iti permite să creezi un cod care să fie introdues pe site pentru a monitoriza traficul și a crea heatmaps pentru a vizualiza comportamentul utilizatorilor pe site . O versiune alternativă a Google Analytics .
 • Direct : este o platformă publicitară, similară cu Google Ads . Yandex.Direct este tradus în mai multe limbi, inclusiv engleza, și are două interfețe, numite Easy și Professional .
 • Disk : este un serviciu cloud pentru stocarea, partajarea și sincronizarea datelor. Contul pentru a gestiona Yandex.Disk este același utilizat pentru căsuța poștală, Yandex.Mail .
 • Fokti : o arhivă publică de fotografii.
 • Yandex.Images și Yandex.Video : motoare de căutare pentru imagini și videoclipuri.
 • Yandex Webmaster : un instrument necesar pentru indexarea site-urilor.
 • Yandex.Maps și Yandex.Panoramas : dacă primul îndeplinește funcția Google Maps , cel de-al doilea oferă cele mai bune vizionări ale orașelor din Rusia, Ucraina, Turcia, Kazahstan și Belarus.
 • Știri : serviciu de agregare de știri.
 • Slovari și Traducere : primul este un dicționar online, al doilea un serviciu de traducere.

Există, de asemenea, diferite servicii, cum ar fi:

 • Yandex.Taxi : un serviciu de taxi integrat în motorul de căutare.
 • Yandex.Money : cel mai mare sistem rus de plăți. Iti permite să efectuezi plăți și transferuri de bani. Este utilizat pentru a plăti facturile, pentru a cumpăra combustibil și pentru incarcari de telefon.
 • Piață : site-ul are aspectul și funcția Amazon. Yandex.Market este un agregator de magazine de unde poți cumpăra produse la un preț bun.

Sper ca am reusit sa-ti explic pe scurt ce este Yandex si cum este diferit fata de Google.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu