Blog » Tutorial » Cum sa verificati rezultatele Google din alte locatii

Cum sa verificati rezultatele Google din alte locatii

Pana acum stim: nu exista un singur Google, deoarece rezultatele cautarii sunt conditionate de diversi factori , incepand cu limba si locatia geografica , atat de mult incat am numarat peste 200 de versiuni ale Google care difera din aceste motive. 

Dar chiar si in cadrul aceleiasi culturi exista distinctii suplimentare de pozitionare si geolocalizare , iar o query identica poate produce rezultate de cautare diferite in functie de cartierul orasului in care este situat utilizatorul!

In acest articol vom incerca sa intelegem cum sa monitorizam rezultatele cautarii pe baza locatiilor care ne intereseaza in strategia noastra sau cum sa schimbam pozitia pe SERP si sa intelegem cum difera pozitionarea paginilor noastre.

Diferenta dintre rezultate este evidenta mai ales pentru query tranzactionale , care sugereaza de obicei primele magazine si furnizori de servicii locale . Din acest motiv, cei care cauta „biciclete de vanzare” in Alba Iulia vor vedea sugestii diferite fata de cei din Cluj, in timp ce doua persoane care cauta o „pizzerie” vor obtine rezultate diferite daca vor efectua interogarea in diferite cartiere ale aceluiasi oras.

exemplu-de-cautare-geolocalizata

Rezultatele cautarii Google sunt de fapt personalizate pe baza istoricului de cautare al utilizatorului, a dispozitivului utilizat si a pozitiei actuale , iar pozitia geografica este un modificator important al SERP-urilor, asa cum a clarificat si Google cu ocazia „orange sky over Florida ”.

Relevanta pentru SEO local

Acest fapt are o relevanta deosebita pentru cei care lucreaza in domeniul SEO local , unde cheia succesului este sa poata ajunge la publicul tinta corect , monitorizand versiunea rezultatelor cautarii Google care le afecteaza strategia.

Deci, daca site-ul dvs. isi directioneaza operatiunile catre o anumita zona geografica , este important nu numai sa-i optimizati paginile pentru cuvintele cheie locale si intentia de cautare, ci si sa monitorizati corect rezultatele cautarii Google specifice acelei zone. Aceasta inseamna, in primul rand, fiind capabil de a schimba pozitia in timpul cautarii, chiar si fara a utiliza instrumente speciale, in urma sfaturile furnizate de acest articol din searchengineland

Cum sa vizualizati rezultatele cautarii Google la nivel national

Rezultatele cautarii Google la nivel national sunt cele mai usor de vizualizat, deoarece Google le afiseaza de obicei in mod prestabilit . Clasic – daca nu am modificat niciodata setarile de cautare Google – vom afisa intotdeauna rezultate pentru tara in care ne aflam in prezent si in care browserul ne identifica.

Cu toate acestea, exista cateva tehnici pentru a schimba tara setata in rezultatele cautarii Google prin efectuarea catorva operatii simple:

1. Utilizati setarile Google pentru a alege o tara

Prima posibilitate de a schimba tara pentru care dorim sa vedem rezultatele o gasim direct in setarile Google , care ne permit sa configuram SERP-urile.

Doar faceti clic pe Setari > Setari cautare si apoi derulati in josul paginii pe „Setari zona geografica”, unde vom gasi o lista de tari pentru a o selecta pe cea care ne intereseaza. Dupa salvare, putem vizualiza rezultatele cautarii Google pentru acea zona geografica .

2. Utilizati un serviciu VPN sau proxy

O alternativa mai sigura este utilizarea unui serviciu VPN sau proxy , care ne va ajuta sa ne falsificati locatia, astfel incat toate interactiunile online (nu numai cautare, ci si reclame, redirectionari specifice tarii , resurse de acces restrictionat si asa mai departe) se vor intampla ca si cum am fi intr-o alta tara

Cum sa vizualizati rezultatele cautarii Google la nivel de oras

Rezultatele cautarii la nivel de oras sunt importante pentru tipurile de companii care deservesc intr-adevar intreaga zona metropolitana: cum ar fi fotografi, serviciile de menaj, catering, livrare si magazinele online . Rezultatele cautarii pentru aceste interogari tind sa ramana mai mult sau mai putin la fel in tot orasul.

Situatia este putin diferita pentru companiile care depind in mare masura de locatia lor fizica, deoarece Google este foarte granular atunci cand afiseaza rezultatele cautarii locale pentru baruri, restaurante, curatatorie chimica, sali de sport si tipuri similare de intrebari si, prin urmare, SERP-urile ar putea fi foarte diferite.

1. Adaugati numele unui oras la query

Este o tehnica simpla, dar functioneaza – daca cautam o imagine de ansamblu rapida a rezultatelor cautarii la nivel de oras, tot ce trebuie sa facem este sa adaugam numele orasului la interogarea de cautare.

2. Utilizati instrumentul de previzualizare Google Ads

O modalitate mult mai sofisticata si mult mai fiabila de a vizualiza rezultatele cautarii Google la nivel de oras este de a utiliza instrumentul de previzualizare Google Ads , care a fost creat pentru a ajuta utilizatorii sa isi vada anunturile in contextul rezultatelor cautarii specifice locatiei, iar aceasta poate fi utilizata chiar daca nu difuzam anunturi.

Pentru a accesa instrumentul, conectati-va la Google Ads si accesati Instrumente si setari> Programare> Previzualizare si diagnosticare anunturi. Acum putem sa introducem interogarea noastra, sa schimbam orasul, limba si dispozitivul si sa vizualizam rezultatele cautarii Google ca si cum ne-am afla fizic in orasul ales

Cum sa vizualizati rezultatele cautarii Google la nivel de strada

Afisarea rezultatelor cautarii Google la nivel de strada este foarte utila atunci cand ne ocupam de SEO pentru intreprinderile mici cu locatii fizice, companii care depind in mare masura de prezenta lor in rezultatele cautarii locale. Cu cat este mai extinsa zona pentru care apar in cautare, cu atat primesc mai multi clienti.

Cand vine vorba de aceste tipuri de rezultate ale cautarii, Google tinde sa devina „extrem de solicitant” – o companie poate aparea in rezultatele cautarii cand este cautata de la o strada distanta si apoi dispare brusc atunci cand este cautata de la doua strazi distanta. Asadar, ideea este de a monitoriza prezenta noastra „de strada” , de a intelege cine sunt concurentii actuali si de a va extinde treptat zona de influenta in SERP.

1. Utilizati instrumentele pentru dezvoltatori Chrome

Aceasta metoda este putin tehnica, dar nu este atat de complicata, iar articolul ofera un set detaliat de instructiuni pentru schimbarea locatiei noastre folosind Google Dev Tools.

In primul rand, trebuie sa folosim Chrome pentru a deschide Google si a lansa Inspect (cunoscut si sub numele de Developer Tools , activat cu combinatia CTRL + SHIFT + I pentru Windows si Command + Option + I pentru Mac).

Pagina se va schimba in asa ceva:

Din meniul de personalizare (cele trei puncte) facem clic pe More tools > Sensors, iar in panoul urmator vom merge la Location si, folosind meniul derulant, vom selecta Other . In acest moment trebuie sa introducem coordonatele exacte ale pozitiilor care ne intereseaza: pentru a gasi coordonatele, pur si simplu accesati Google Maps , mariti locatia dorita, faceti clic pe harta si vizualizati coordonatele din bara de adrese.

Acum cand vom face cautarea, Google se va comporta ca si cand am cauta din acele coordonate exacte.

2. Folositi instrumente specifice

Alternativa in acest caz este doar utilizarea aplicatiilor si instrumentelor care efectueaza aceeasi operatie intr-un mod mai simplu – articolul mentioneaza expres „ Valentin App ”, un instrument gratuit care este cu adevarat usor de utilizat – desi, trebuie intotdeauna amintit ca rezultatele locale sunt puternic influentate de factori „externi”, precum istoricul cautarilor utilizatorului, pe care aceste instrumente evident nu le pot lua in considerare

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu