Blog » tehnologie » Ce este Google Bard, AI-ul lansat ca raspuns la ChatGPT

Ce este Google Bard, AI-ul lansat ca raspuns la ChatGPT

CEO-ul companiei Google, Sundar Pichai, a anuntat lansarea chatbot-ului Bard, „rivalul” ChatGPT, un serviciu experimental AI conversational bazat pe LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Anuntul despre viitoarea lansare a lui Bard a venit in acelasi timp in care Microsoft si-a declarat intentia de a integra functiile ChatGPT in motorul sau de cautare Bing, sugerand ca aceasta integrare a inteligentei artificiale ar putea duce la „ o modalitate complet noua de a interactiona cu web-ul. “

In acest articol vom vedea nu numai modul in care AI revolutioneaza lumea tehnologiei, ci si cat de scump a costat Google greseala de marketing care a fost facuta la lansarea Bard.

Google incepuse deja in urma cu doi ani sa dezvolte modelul lingvistic-conversational LaMDA pentru a explora tema inteligentei artificiale aplicata lumii comunicarii. Odata cu anuntul lui Bard se pare ca acest model este acum o realitate sub forma unui chatbot.

Deocamdata vorbim doar de o nota publicata facuta de insusi CEO-ul pe blogul Google, de fapt Bard nu este inca disponibil pentru toti utilizatorii care doresc sa-i testeze functionalitatea. Cu toate acestea, Google spune ca a permis accesul la un „grup de testeri de incredere” si ca scopul este de a lansa public Bard in saptamanile urmatoare.

Greseala lui Bard care a costat scump pe Google

Desi nu a fost inca eliberat public, Bard a facut deja titluri din cauza unui raspuns incorect.

Videoclipul promotional al chatbot-ului arata interfata si un exemplu de aplicare la intrebarea: „ Ce descoperiri ale telescopului spatial James Webb i-as putea spune fiului meu de 9 ani? ” Bard, printre raspunsuri, sugereaza ca „ JWST a facut prima fotografie a unei planete in afara sistemului solar ”.

Aceasta afirmatie se dovedeste a fi incorecta ! Prima exoplaneta a carei fotografie a fost facuta este de fapt „2M1207” impreuna cu satelitul sau „2M1207 b”.VLT (Very Large Telescope) Yepun de la Observatorul Paranal al ESO si dateaza din 2004, cu 18 ani buni inainte de lansarea JWSP!

In nota facuta publica Google subliniaza modul in care Bard este inca un serviciu experimental de inteligenta artificiala conversational care trebuie inca perfectionat si imbunatatit.
Eroarea de raspuns si raspandirea rapida a gafei a costat insa scump pe gigantul din Mountain View, care a vazut valoarea actiunilor sale cum au scazut cu peste 7% pentru o pierdere totala de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Marile nume din tehnologie si cursa pentru AI

Lansarea lui Bard vine aproape in momentul in care Microsoft si-a anuntat parteneriatul pe termen lung de mai multe miliarde de dolari cu OpenAI, fondatorii ChatGPT, pentru a accelera utilizarea AI in produsele sale. Acest anunt subliniaza inca o data ca marile nume din lumea tehnologiei se concentreaza din ce in ce mai mult pe adoptarea si dezvoltarea AI pentru a stimula noi piete si scopuri de aplicatie.

Chatbot-ul disruptiv OpenAI a stabilit un nou record devenind cea mai rapida aplicatie din istorie care a ajuns la un milion de utilizatori de la data lansarii, ChatGPT.

ChatGPT a fost lansat si deschis gratuit utilizatorilor, pe 30 noiembrie 2022, a durat doar 5 zile (4 decembrie) pentru a ajunge la 1 milion de utilizatori, in ianuarie ChatGPT a ajuns la 100 de milioane de utilizatori stabilind astfel un record all-time in ceea ce priveste cresterea numarului de abonati.

Pentru comparatie: Netflix a avut nevoie de aproximativ 3 ani si jumatate de la lansare pentru a ajunge la acelasi milion de utilizatori, Spotify 5 luni si Instagram 75 de zile.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu