Blog » SEO » Ce este Trust Flow si Citation Flow si cum se masoara

Ce este Trust Flow si Citation Flow si cum se masoara

Obtinerea linkurilor de calitate este esentiala pentru a creste importanta unui site web in ochii Google, o importanta care poate fi estimata cu instrumente SEO specifice.

Trust Flow si Citation Flow sunt cele doua valori principale aplicate de celebrul instrument SEO Majestic pentru analiza backlink-ului: sunt indicii pe care instrumentul ii foloseste pentru a evalua un site si pentru a-si exprima importanta in termeni numerici.

Pana in urma cu cativa ani, PageRank a fost principalul indicator pentru masurarea succesului site-urilor web (estimari care au influentat si vanzarea de backlink-uri, descurajate de Google, dar chiar si acum foarte populare). PR a reprezentat tocmai autoritatea perceputa de Google asupra unui site.

Odata cu disparitia acestuia, care a starnit aplauze sau dezamagiri in functie de cat de mare a fost valoarea, sectorul a apelat la alte masuratori printre care Trust Flow si Citation Flow.

Acesti indicatori sunt actualizati practic in fiecare zi si sunt repere solide pentru profesionistii SEO.

Analiza fluxului de incredere si a fluxului de citare, ne permite sa avem o idee destul de clara atat a cantitatii de link-uri primite, cat si a importantei lor relative, pentru a intelege autoritatea unui site web.

Indicatorii Majestic ne permit sa:

 • identificam site-uri de calitate si relevante pentru sectorul nostru
 • descoperim backlink-urile dezavantajoase sau irelevante
 • analizam site-urile din punctul de vedere al calitatii si cantitatii backlink-urilor
 • gasiti cu promptitudine situatii potential periculoase cu risc de sanctiuni algoritmice
 • identificati site-uri deosebit de importante din sectorul dvs.

Trust Flow este o valoare conceputa pentru a determina fiabilitatea, autoritatea si increderea unui link inserat intr-un site, avand in vedere calitatea backlink-urilor pe care acel site le primeste la randul sau. Daca site-ul primeste link-uri de la site-uri foarte autoritare, linkul inserat va fi, de asemenea, foarte autoritar si va avea multa importanta.

IMPORTANT: acesta nu ia in considerare cantitatea de link-uri, ci doar calitatea link-urilor pe care le primeste site-ul.

De ce trust flow al multor site-uri este mai mic decat citation flow ?

Un site poate primi mii de backlink-uri, dar in ciuda acestui fapt, doar o mica parte va avea incredere si autoritate ridicata (site-urile autoritare sunt mai putine decat site-urile mai putin autoritare). Din acest motiv, situatiile in care trust flow este mai mare decat citation flow sunt destul de rare.

Ce este Citation Flow ?

Ciatation Flow este o valoare conceputa pentru a prezice cat de influent poate fi un link inserat intr-un anumit site web, avand in vedere cate link-uri primeste la randul sau site-ul. Daca pun un link pe un site care obtine milioane de backlink-uri, acel link va avea un citation flow mai mare.

IMPORTANT: Citation Flow nu ia in considerare calitatea linkurilor, ci doar cantitatea de linkuri pe care le primeste site-ul. Cu cat este mai mare numarul de linkuri primite, cu atat este mai mare citation flow. Prin urmare, acesta nu este un indicator al calitatii profilului backlink, ci doar al cantitatii.

Trust Flow si Citation Flow formeaza impreuna algoritmul Majestic Flow Metrics

Trust Ratio: raportul dintre Trust Flow / Citation Flow

Relatia dintre acesti doi indicatori este utilizata pe scara larga pentru a evalua increderea generala a unui site web. Daca un site obtine un trust flow de 25 si un citation flow de 50, raportul este de 0,5.

Cu cat este mai mare raportul, cu atat este mai bun ratingul sau. Cu atat este mai mare autoritatea si increderea site-ului si raportul este mai mare:

 • o valoare intre 0,6 si 1,2 este foarte buna
 • un interval mediu acceptabil este de la 0,3 la 0,6
 • valorile sub 0,3 nu sunt un semn bun …

Cum se masoara aceste valori ?

Deschideti browserul pentru a naviga pe site-ul Majestic, introduceti adresa URL pe care doriti sa analizati, selectati new index (implicit) si apasati Enter . In acest moment, instrumentul ar trebui sa va arate profilul de backlink al site-ului web introdus, impreuna cu valorile de flux pe care dorim sa le analizam.

Instrumentul are limite pentru cei care nu au un cont si pentru neplatitori. Daca doriti sa deblocati instrumentul si sa primiti toate datele disponibile, aveti nevoie de un cont premium. 

Majestic (precum si Moz) ofera o extensie gratuita pentru Chrome si Firefox, care face vizualizarea datelor fluxului mai rapida si mai practica.

Prin intermediul Bulk Backlink Checker al Majestic (si Ahrefs) este posibil sa faceti interogari in masa, adica sa obtineti rezultatele pentru o lista de adrese URL inserate.

De ce sa folositi Majestic?

 • Identificati top influencers din nisa dvs.
 • Identificati situatiile potential periculoase care ar putea declansa o penalizare Google Penguin
 • Analizati calitatea backlink-urilor
 • Preveniti backlink-urilor daunatoare
 • Gasiti continut de calitate

Cum se maresc valorile fluxurilor ?

Cresterea valorii trust flow ar trebui sa fie obiectivul principal al oricarei activitati de link building

Pentru a mentine un raport ridicat de calitate TF / CF, trust flow ar trebui sa fie cel mai ridicat parametru. Cresterea citation flow este destul de inutila, deoarece stim ca Google este interesat de site-urile de calitate si nu de site-urile spam: calitatea backlink-urilor castiga asupra cantitatii.

De exemplu, luati in considerare acest caz: este mai bine sa obtineti 1.000 de backlink-uri de pe site-uri irelevante sau doar 1 link de pe un site foarte autoritar? 

Guest posts este o strategie buna pentru obtinerea linkurilor de calitate, atata timp cat postati aceste articole pe site-uri autoritare. 

Daca site-ul dvs. este nou, ar trebui sa incercati sa mariti volumul de backlink intr-un mod lent si natural: cresteri bruste (si nenaturale) pot atrage atentia algoritmului ce poate duce la o penalizare … Aveti grija.

Ar trebui sa va concentrati pe site-uri autoritare si portaluri din propria nisa. Daca site-ul dvs. este despre fructe, nu este recomandat sa obtineti link-uri (chiar daca sunt autoritare) de pe un site cu suruburi.

O buna structura de a linkurilor interne poate ajuta la cresterea celor doua fluxuri.

Domeniile .Gov si .Edu ar putea fi considerate de mare incredere, aducand o valoare mai mare site-ului dvs. Link-urile Nofollow ajuta, de asemenea, la cresterea citation flow, dar nu si trust flow (deci nu exagerati cu comentariile din bloguri, deoarece raportul dvs. se va inrautati!) 

Consideratii

Obtinerea linkurilor de calitate este foarte importanta pentru a spori vizibilitatea pe Google si acest lucru este valabil mai ales in nise foarte competitive (turism si hoteluri, finante si forex, …).

Cresterea volumului de backlink-uri de calitate este cea mai buna modalitate de a creste autoritatea domeniului, valorile fluxului si, in general, autoritatea site-ului dvs.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Ce este Trust Flow si Citation Flow si cum se masoara”

 1. Salut! Am avut foarte multe discuții pe această temă cu persoane care sunt specializate în SEO. Cei care au website-uri cu Trust Flow, foarte mic sau chiar zero, spun “nu contează”. Chiar ieri am primit o ofertă de advertoriale și persoana respectivă avea toate website-urile cu Trust Flow, zero.

  Din punctul meu de vedere, această valoare contează și am încercat să-mi țin website-urile cu valori peste 20. Grav este că website-urile mai vechi de 10-12 ani, au link-uri de la diverse website-uri foarte proaste și este greu să renunți la ele. Soluția este să vii cu link-uri mai bune care să ridice aceste două valori.

  Articolul ar trebui citit și de “experții”, în SEO! Poate își schimbă opiniile sau poate vor vedea adevărul despre aceste două valori.

  Răspunde
  • Ai dreptate, sunt multi profesionisti SEO ce nu tin cont de aceste aspecte atunci cand fac link building. In Romania chestia a devenit o adevarata piata profitabila, cu oameni care cer sute de euro pe 1 link fara macar sa aiba ideea de ce trebuie sa ceara acei bani sau care este calitatea site-ului lor. Ei stiu ca trebuie sa ceara…..si atat. Sa nu mai vorbim de site-uri care cumpara link-uri pe alte site-uri care n-au nici macar cea mai mica legatura cu nisa lor. Ceea ce nu e mereu gresit sau daunator, atat timp cat link-ul este introdus in mod ffff strategic si nu sunt in exces.
   P.S. Am observat ca esti din Alba Iulia. Si eu 🙂

   Răspunde

Lasă un comentariu