Obiectivele si KPI-urile sunt printre cele mai importante componente ale strategiei SEO, dar sunt si una dintre aspectele cel mai frecvent trecute cu vederea.
Fara KPI, nu veti putea urmari eficient progresul campaniei, nu vei stii daca eforturile tale dau roade sau daca esti pe calea cea buna catre succes.
Nu este un secret pentru nimeni ca SEO are nevoie de timp pentru a oferi rezultate si rentabilitate economica, dar prin stabilirea KPI-urilor (indicatori cheie de performanta) vei fi intr-o pozitie mai buna pentru a demonstra impactul pe care strategia ta il are asupra afacerii.
In ghidul nostru, va vom ajuta sa intelegeti cei mai importanti KPI pe care ar trebui sa-i folositi pentru o campanie SEO.
Citeste si: Ce sunt indicatorii de performanta (KPI): definitie , modele si exemple
Continut
Zece KPI-uri SEO pe care trebuie sa le monitorizam
Listarea tuturor KPI-urilor pe care ar trebui sa-i monitorizati in mod regulat pentru a avea o imagine detaliata al modului in care progreseaza campania dvs. SEO ar putea fi confuza, asa ca ne-am concentrat pe cele 10 KPI-uri care in opinia mea, sunt cele mai importante.
Acestea sunt valori care va ofera o imagine de ansamblu asupra modului in care eforturile dvs. dau roade, identificand in acelasi timp orice probleme inainte ca acestea sa se transforme in adevarate dureri de cap.
ROI
Pentru aproape orice afacere, scopul final al unei strategii SEO este de a genera o rentabilitate a investitiei. Si fie ca este o investitie intr-o echipa interna, cu resurse aferente, sau intr-o agentie, inseamna totusi sa castigi mai multi bani decat s-au cheltuit.
Dar amintiti-va ca poate dura ceva timp pentru a vedea o rentabilitate a investitiei, adesea intre 6 si 12 luni sau mai mult.
Puteti masura ROI in fancand un raport intre suma cheltuita pentru campania SEO, si vanzarile sau lead-urile pe care aceasta le-a generat.
Conversii (Vanzari si clienti potentiali)
In timp ce un randament economic este principalul KPI pe care se concentreaza multe companii, este inevitabil nevoie de timp pentru a vedea rentabilitatea unei strategii SEO. Din acest motiv, nu ar trebui sa va bazati doar pe ROI.
Masurarea si urmarirea conversiilor organice (vanzari, clienti potentiali sau ambele, in functie de obiective) este o modalitate eficienta de a demonstra succesul. La urma urmei, o crestere a conversiilor organice poate fi atribuita cu usurinta eforturilor tale.
Un sfat este sa luati o medie a conversiilor generate in cele trei luni anterioare inceperii campaniei si sa o utilizati ca etalon pentru a masura cresterea.
Puteti urmari conversiile cu usurinta in Google Analytics.
Vizibilitatea organica
Revenind la punctul in care este nevoie de timp pentru a vedea rezultate, un KPI solid pe care il puteti urmari si masura pentru a arata o crestere constanta este vizibilitatea organica. O puteti masura in doua moduri.
In primul rand, prin interpretarea datelor din Google Search Console.
Aceasta este modalitatea perfecta de a arata o crestere continua a vizibilitatii, deoarece numarul de impressions arata de cate ori site-ul dvs. a fost vizibil in search pentru anumite cuvinte cheie, chiar daca acestea nu au generat clicuri. In general, acest lucru se datoreaza faptului ca exista o crestere in ranking a cuvintelor cheie plasate, dar acestea nu sunt (inca) in pozitiile care permit generarea de trafic.
Sesiuni organice
Cresterea impresiilor organice ar trebui sa duca la o crestere a sesiunilor care provin din organic si de aici poti incepe sa demonstrezi impactul real al strategiei tale SEO.
Impresiile genereaza trafic, iar traficul se transforma in conversii; din aceasta perspectiva, cresterea sesiunilor organice este locul in care incepi cu adevarat sa observi o imbunatatire a ROI-ului.
Masurarea sesiunilor organice este foarte simpla in Google Analytics. Cu toate acestea, pentru a urmari KPI-urile SEO, va recomandam sa va concentrati pe datele din Google Search Console, deoarece acest lucru va va permite sa excludeti cautarile de brand si sa vedeti doar clicurile organice pentru cuvintele cheie de interes.
Un lucru important de care trebuie sa tineti cont atunci cand analizati sesiunile organice este sezonalitatea – asigurati-va ca, comparati an peste an, mai degraba decat luna peste luna, pentru a compara perioade similare si pentru a lua in considerare orice fluctuatii sezoniere ale cererii.
Pozitionarea cuvintelor cheie
Desi urmarirea clasamentului cuvintelor cheie poate parea mai putin importanta decat unele dintre celelalte valori mentionate pana acum, poate fi utila si va recomandam insistent sa monitorizati clasarea cuvintelor cheie principale in SERP-uri.
Daca ne uitam inapoi chiar si acum cinci ani, clasamentul a fost principala masura pentru succesul unei campanii SEO.
Deci ce s-a schimbat? Cautare semantica.
In trecut, majoritatea companiilor au urmarit cateva cuvinte cheie si si-au bazat succesul strategiei pe aceasta; astazi, continutul unei singure pagini poate fi clasat pentru sute (uneori mii) de cuvinte cheie diferite.
Backlink-uri
Backlink-urile sunt unul dintre primii trei factori de ranking Google si nu exista nicio indicatie ca acest lucru se va schimba in curand. Trebuie sa cunoasteti starea actuala a profilului de backlink-uri, atat in ceea ce priveste posibilitatea de a evalua orice linkuri noi primite, cat si pentru orice problema legata de acestea.
Valorile pe care ar trebui sa le luati in considerare sunt:
- Numarul total de backlink-uri
- Numarul total de domenii de referinta
- Numarul de link-uri pierdute
- Numarul de linkuri obtinute
- Legaturi toxice
Aceste numere trebuie citite intr-un anumit context, deoarece nu le vizualizati in context real. De asemenea, trebuie sa comparati profilul dvs. de linkuri cu cei mai apropiati concurenti.
Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)
CTR organic
CTR-ul este o valoare simpla care arata procentul de persoane care sau click pe pagina dvs. dupa ce cautarea lor a declansat o afisare – cu cat este mai mare, cu atat mai bine.
CTR organic devine cu adevarat important pentru a va ajuta sa determinati cat de relevante sunt eticheta de titlu si metadescrierea (elementele care apar in SERP-uri) in raport cu o anumita cautare.
Rata de respingere – bounce rate
Rata de respingere este o metrica importanta pentru a stabili daca userii interactioneaza cu continutul creat, si astfel daca articolul sau pagina pe care au gasit-o este relevanta cautarii lor.
O rata de respingere ridicata inseamna de obicei ca pagina nu atrage atentia utilizatorilor, ceea ce inseamna o oportunitate ratata de a transforma acest trafic in conversii. Si uneori sunt suficiente mici ajustari pentru a vedea o imbunatatire, dar daca nu urmariti acest lucru in mod regulat, este posibil sa nu gasiti oportunitatea.
Citeste si: Ce este rata de respingere sau bounce rate si cum se reduce
Timp mediu pe pagina
Cu cat un utilizator petrece mai mult timp pe o pagina, cu atat va fi mai implicat. Si cu cat un user este mai implicat, cu atat este mai mare sansa de a se converti.
De aceea trebuie sa masurati timpul mediu, atat la nivel de site, cat si la nivel de pagina si sa luati in considerare modalitati de a-l creste daca vedeti ca aceasta valoare este scazuta.
Viteza paginii
Viteza site-ului dvs. poate avea un impact negativ atat asupra clasamentului (si asupra traficului rezultat), cat si asupra conversiilor, asa ca merita sa acordati o atentie deosebita.
Stiu la ce te gandesti: ti-ai facut deja timp pentru a optimiza scorul PageSpeed al site-urilor tale si lucrurile merg foarte bine. Si asta este grozav. Dar cand te-ai ocupat de asta?
Aceste valori se pot schimba in timp din mai multe motive.
Ce se intampla daca cineva din echipa ta ar inlocui imaginile postarilor tale de pe blog cu altele noi, uitand sa le optimizeze ? Este posibil sa existe acum fisiere mari care incetinesc aceste pagini.
Poate ca serverul dvs. nu functioneaza ca atunci cand ati analizat ultima data viteza site-ului.
Chestia este ca aceste lucruri se pot schimba in timp, asa ca merita sa fii cu ochii pe viteza site-ului tau.
Setarea si masurarea KPI-urilor SEO va ajuta sa ramaneti concentrat, imbunatatind eficacitatea eforturilor dvs. si va permite sa urmariti continuu performanta campaniei SEO.
Desi fiecare marketer are propriile KPI-uri pe care sa le monitorizeze si sa raporteze principalelor parti interesate, ceea ce conteaza este sa le configurezi si sa analizezi periodic.
KPI-urile va pot ajuta sa va mentineti si sa urmariti cresterea, actionand ca indicatori ai progresului dvs. fata de obiectivele mai ample.